De geschiedenis van denim

Denim. Een unieke stof, die steeds mooier en unieker wordt met het dragen ervan. Als Men’s Jeans Destination hebben we een passie voor denim. En niet voor niks. Er gaat heel veel schuil achter dat paar jeans dat jij iedere ochtend uit de kast trekt. Van de eerste denimstof in Genua en Nimes, tot aan de nieuwste jeanstrends.

Jouw denim journey

Draag je jeans intensief en er ontstaat een uniek slijtagepatroon. Dat is denim.

De oorsprong van denimstof – 1600

De oorsprong van wat wij kennen als jeansstof, kunnen worden herleid naar Genua (Italie) en Nimes in (Frankrijk). Indigo gewassen katoen werd in Genua gemaakt en kreeg de naar bleu de Gênes (blauw uit Genoa). Vrij vertaald ‘blue jeans’. In Nimes (Frankrijk) maakten ze een variant, met de naam ‘serge from Nimes’, wat de oorsprong van het woord denim is.

Eerste moderne jeans – 1873

Levi Strauss patenteerde in de USA in 1873 de eerste jeans of denim. Een werkbroek, gemaakt van indigo geverfd katoen, verstevigd met rivets (koperen spijkertjes).

Jeans is van alle klassen – 1940 – ‘50

Van workwear naar de broek voor iedereen. Jeans werd snel de standaard voor iedereen sociale klasse. En ook niet alleen mannen, steeds meer vrouwen gingen jeans dragen.

Hele wereld in denim – 1960 – ’70

In de jaren 60 is het hek van de dam. Jeans is onderdeel van de populaire cultuur, met boegbeelden als James Dean en Elvis.

Denim wordt fashion – 1970 – ‘80

In de jaren ’80 van de 20ste eeuw gaan ook modemerken als Gucci en Calvin Klein zich wagen aan jeans, in mooie luxe versies.

Score opgericht – 1981

In 1981 wordt Score opgericht! De Men’s Jeans Destination is geboren, met de eerste Score store in Apeldoorn.

Nieuwe silhouetten & 3D - 1997

Van een eenvoudige 5-pocket, naar een 3D benadering. Onder leiding van merken als G-Star RAW worden nieuwe silhouetten geintroduceerd, zoals de Elwood (gebaseerd op een biker).

Stretch jeans – 2000

Comfort en slim fits winnen het steeds vaker van ruig en stug katoen. De stretch jeans is geboren.

Innovatie in doeken – 2015

Replay, Diesel en CHASIN’ experimenteren steeds meer met denimdoeken. Hierdoor worden kwaliteiten als Hyperflex, Jogg Jeans en Performance Stretch Jeans ontwikkeld.

Sustainability – 2020

De toekomst is groen. Steeds meer merken produceren op een verantwoorde manier. Hierdoor is de impact op de wereld steeds kleiner.


Wassingen

Van authentieke wassingen tot de laatste trends.

Sustainable selection

Een van de belangrijkste innovaties in denim is sustainability of duurzaamheid.

De jeans van nu

Dit zijn dé iconen van onze jeansmerken. Jarenlang geperfectioneerd, de styles van nú!

Menu Home Cart Winkels